Handlezen Handlezen | Palm Reading Palm Reading | Quiromancia Quiromancia- HANDANALYSE CURSUS: PSYCHIATRIE (24/33) -SYNONYMEN: HANDLEZEN - HANDANALYSE - HANDLEESKUNDE - HANDLIJNKUNDE - CHIROGNOMIE - CHIROLOGIEMINI-CURSUS HAND ANALYSE - CONCLUSIES 1/2:

GESCHIEDENIS
MEDISCH
PSYCHIATRIE
PSYCHOLOGIE
CONCLUSIE
INDEX: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6
7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12
13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24
25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
32 - 33
VORIGE PAGINA VOLGENDE PAGINA

>> HAND DIAGNOSTIEK - sectie: PSYCHIATRIE 12/12 <<


- In een studie van Chackraborty1 werd bij mensen met de bipolaire stoornis relatief vaak een radiale lus op de vingertoppen aangetroffen. Een ander interessant inzicht is beschreven in een studie van Jelovac2. De dermatoglyfen van mensen met de bipolair stoornis blijken meer overeenkomsten te hebben met de dermatoglyfen van schizofrenen dan met de dermatoglyfen van normale mensen.


- NIVEAU 2: de morfologie en depressiviteit

- Voor dit niveau van de hand zijn enkele interessante onderzoeksresultaten beschreven in het werk van Wolff3 ten aanzien van mensen met een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis. Ten aanzien van het handtype blijkt uit het onderzoek van Wolff dat bij mensen met de bipolaire stoornis vaak gepaard gaat met een (vlezig) motorisch handtype (zie tabel A-1) wordt aangetroffen. De vingertoppen zijn opvallend vaak vierkant en meestal niet Ďflexibelí. De nagels zijn erg vaak kort of zelfs niet volledig ontwikkeld.

- In een onderzoek van Martin & Manning4 is asymmetrie in de lengte van individuele vingers in verband gebracht met het ervaren van depressieve gevoelens. Echter dit verband is alleen aangetroffen bij een kleine groep mannen (N=52).


- NIVEAU 3: de lijnen en depressiviteit

- Enkel in de studie van Wolff 3 is ook aandacht besteed aan de relatie tussen de manisch-depressieve (bipolaire) stoornis en de lijnen. Mogelijk dat de simiaanlijn hierbij een minder grote rol speelt dan bij veel andere stoornissen het geval is. Want in de studie van Wolff werd de simiaanlijn bij de onderzochte patiŽnten niet vaker aangetroffen dan bij de controle groep.

- Wel zijn bij de manisch-depressieve patiŽnten zowel in de hartlijn als de hoofdlijn relatief vaak afwijkingen aangetroffen: zie tabel C-10.

- Tabel C-10: Afwijkingen in de hartlijn en hoofdlijn bij een bipolaire stoornis.
- Afwijkingen---------- controle groep---------- patienten
- In de hartlijn-----------------25 %--------------53 %
- In de hoofdlijn--------------36 %--------------69 %- Bronnen:

- 1 - chacraborty, D. et al. (2001). Dermatoglyphic analysis in Malay subjects with bipolar mood disorder. Med. J. Malaysia, jun: 56(2), p.223-236.
- 2 - Jelovac, N. et al. (1999). Dermatoglyphic analysis in bipolar affective disorder and schizophrenia: "continuum psychosis" hypothesis corroborated? Collegium Antropologicum, Dec: 23(2), p.589-595.
- 3 - Wolff, Ch. The hand in psychological diagnosis. Methuen & Co. Ltd., London, 1951.
- 4 - Martin, S.M. & Manning, C.F. (1999). Fluctuating asymmetry, relative digit length, and depression in men. Evolution and Human Behavior, 20: p.203-214.INDHOUD: Depressie, morfologie, korte nagels, lijnen, afwijkingen: hartijn en hoofdlijn, simiaanlijn, Manning, digit length.VORIGE PAGINA - HANDANALYSE MINI-CURSUS - VOLGENDE PAGINAHANDANALYSE - HANDLIJNKUNDE - HANDLEESKUNDE - HANDLEZENHandanalyse onderzoek & projecten!!!
Handanalyse Onderzoek

Het laatste NIEUWS over handen!!!
Handen & het Nieuws

Een Handanalyse CURSUS voor gevorderden!!!
Handanalyse Cursus

Handlezen TOP 100 - gepresenteerd door 180+ Handlezers!!!
Handlezen TOP 100

Online Handlezen: GRATIS!!!
Gratis Handlezen


HANDLEZEN NETWERK | DE NAGEL ENCYCLOPEDIE | ALTERNATIEVE GENEESKUNDE

HANDLEZEN
Counter