Martijn van Mensvoort - © Hand Research

Right hand palm readingLeft hand palm readingOntdek het Basis Principe
van het Handlezen:


Wat is Handlezen? - Wat is Handanalyse? - Wat is Handleeskunde? - Wat is Handlijnkunde? - Wat is Chirologie?

Handlezen. Hand Handleeskunde. Handlijnkunde. Chirologie. Chirognomie. Chiromancie.
ONLINE HANDLEZEN
& DE HAND ANALYSE CULTUUR:

Handlezen Quiz
Een éénvoudige quiz, ontdek het resultaat van de 12 vragen!

Gratis hand analyse - Ofesite.com
Lees je eigen handen!

Uitgebreide online handleeskunde: Read-Palms.com
Ontdek de handlijnen, vingers & de heuvels!

Gratis handlijnkunde - 12gage.com
Kies uit meerdere themas!

WikiHow: hoe kun je handen lezen?
Verken de handen: interpreteer de lijnen, vingers, etc.
- Heeft handlezen iets te maken met astrologie? - Wat is handlezen? - Wat maakt handlezen anders dan tarot kaarten en horoscopen ? -

• DEFINITIE:

Wat is handlezen anno 2014?

Handlezen betreft het in de praktijk brengen van de kennis over de handen, gericht op één (of meerdere) van de volgende 4 levensgebieden:
1 - gezondheid consultatie, 2 - karakter duiding, 3 - levensdoel orientatie, 4 - toekomst voorspellen

Voorbeelden van hand analyse systemen welke NIET op 'toekomst voorspellen' zijn gericht, betreffen o.a.:
5 Elementen Chirologie, Levensdoel Hand Analyse & PsychoDiagnostische Chirologie.

Voorbeelden van 'voorspellende handlijnkunde' zijn:
Klassieke handleeskunde [palmistry] uit India (een aspect van de zogenaamde 'Jyotish'), en Urdu handleeskunde [palm reading] (Hindu handlezen uit Pakistan).

Door het bijgelovige image van de handleeskunde worden handlezers vaak in verband gebracht met het voorspellen van de toekomst, paragnosten & andere paranormale zaken; echter, westerse handanalyse systemen zijn meestal vooral gericht op enerzijds karakter duiding (persoonlijkheid assessment), en anderzijds consultatie betreffende de lichamelijke & spirituele gezondheid.

Ontdek zelf hoe je handen kunt leren lezen met de handlezen mini-cursus.Handlezen: vinger ratio.

1 - Handlezen &
gezondheid consultatie

In de vroege geschiedenis van de medische wetenschap is de conditie van de nagels reeds herkent als een indicator die een blik werpt op de gezondheid: nagels bieden 'een venster op onze gezondheid'. Overigens worden de nagels eigenlijk als een onderdeel gezien van de huid; ook huid kenmerken (zoals: kleur, structuur en spanning) kunnen voor hetzelfde doel worden gebruikt. Zelfs de vingerafdrukken, dermatoglyfen & handlijnen kunnen hierbij soms worden gebruikt. En in zeldzame gevallen kan ook de vingerlengte voor dit doel worden gebruikt - in de 21e eeuw is zogenaamde '2D:4D vinger ratio' [digit ratio], welke de verhouding betreft tussen de lengte van de wijsvinger vs. de ringvinger, uitgegroeid tot een fenomeen dat tot het interesse gebied is gaan behoren van nogal wat academische onderzoekers en wetenschappers. In bepaalde specifieke voorbeelden kan hand analyse (handlezen) ook worden gebruikt als eendiagnostisch hulpmiddel voor het stellen van een medische diagnose, alhoewel de betrouwbaarheid t.a.v. veel medische zaken wel nog steeds een onderwerp van discussie vormt. De typische hand kenmerken bij het syndroom van Down (de simiaanlijn betreft een veel genoemd kenmerk) vormt het meest bekende voorbeeld, maar er bestaat bijvoorbeeld ook zo iet als het 'diabetische hand syndroom'.


Handlezen boeken.

2 - Handlezen &
karakter duiding

In de 20e eeuw werd het aspect van de 'karakter duiding' de meest belangrijke toepassing van handlezen in de westerse landen (waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk). In de handlezen literatuur wordt de hand vorm, de heuvels in de hand palm, de vingerlengte & de handlijnen vaak in verband gebracht met bepaalde psychologische tendensen & de persoonlijkheid. Een interessante tak van dit aspect betreft de Psychodiagnostische Chirologie [Psychodiagnostic Chirology] - een hand analyse systeem ontworpen door de Israëlische chiroloog-psycholoog Arnold Holtzman, welke is gericht op toepassingen in het veld van de (psycho) therapie en psychologie. In Azië (in India & Pakistan is 'palmistry' erg populair) is het aspect van de waarzeggerij (toekomstvoorspellen) daarentegen de meest voorkomende toepassing gebleven in de eerste twee decenia van de 21 eeuw.


Handlezen & levensdoel orientatie.

3 - Handleeskunde &
levensdoel orientatie

De wortelen van het aspect van de 'levensdoel orientatie' kunnen worden aangetroffen in de spirituele aspecten van de twee klassieke Vedische handanalyse systemen uit India: Hasta Samudrika Shastra en Sariraka Shastra. In beide systemen zijn interpretaties meestal gebaseerd op de tekens & symbolen (welke meestal worden gevormd door kleine handlijnen). Het werk van Ghanshyam Singh Birla (geboren in India) - in 1970 werd hij geselecteerd door de regering in India binnen een selectie van 500 kandidaten voor het starten van een handlezen praktijk in Montreal (Canada) - betreft een voorbeeld van een moderne variant van de klassieke Indische orientatie op spiritualiteit. Een typische westerse toepassing van dit aspect betreft het werk van Richard Unger (USA), die een nieuwe aanpak heeft ontwikkeld gericht op levensdoel orientattie - gebaseerd op de tien vingerafdrukken.


Handlezen & karakterduiding.

4 - Handlijnkunde &
toekomstvoorspellen

Tot in de 19e eeuw betrof 'toekomstvoorspellen' het meest invloedrijke aspect in de geschiedenis van het handlezen. En ondanks de diverse andere toepassing, associëren veel mensen handlezen nog steeds enkel met 'toekomst voorspellen' en waarzeggerij. Dit eenzijdige beruchte image van het handlezen gaat in de westerse cultuur terug tot in de vroege jaren van de 16e eeuw. In die tijd arriveerden zigeuners uit Egypte in Europa, waarbij handlezen (en diverse andere ongerelateerde technieken) voor weinig bewonderingswaardige doeleinden werd gebruikt - resulterend in 1530 in Engels statuut van Henry VIII (cap.10), waarin handlezen wordt omschreven als: “...and crafty means to deceive the people, bearing them in hand that they by Palmystire could tell men and women's fortunes, and so many times by craft and subtlety have deceived the people from their money...”. Anno 2014 is de situatie geheel gewijzigd binnen het Verenigd Koninkrijk - waar zelfs handlezers die zich richten op waarzeggerij zich vrij kunnen uiten wanneer zij een 'entertainment-only' disclaimer gebruiken welke is gebasseerd op: “The Consumer Protection from Unfair Trading Regulations” (2008). 
 

COPYRIGHT © 2002-2014: Martijn van Mensvoort